Zastanawiałeś się kiedyś, w jakich naczyniach powinno się pić różne alkohole? Jak nie, to zobacz, czy to dobrze robisz

Wbrew różnym opiniom, to z czego pijemy jest dosyć istotne. Niektórzy wiedzą, iż kawa pita ze szklanki i ta pita z prawdziwej, cienkiej porcelany ma smak zupełnie inny. Podobnie jest z kieliszkami. Alkohol najbardziej smakuje w szkle bardzo cienkim, jasnym – niebarwionym, najbardziej korzystnie bez dodatkowych ozdób.

ciemne piwo w kuflu

Autor: Jason Rosenberg
Źródło: http://www.flickr.com

Wiadomo, że są takiego rodzaju alkohole, które najlepiej smakują ze znanego wszystkim szkła. Tak jest na pewno z piwem, gdyż kufle do piwa to powszechne i szanowane naczynie, żeby smakować złoty trunek. Jednakże z innymi alkoholami jest odmiennie, różne szklanki do drinków, kieliszki, idealnie pasują do innych napojów wyskokowych.

Przekonaj się, w czym spożywać określone alkohole. Do wódki najlepiej używać kieliszki o pojemności 30-60 mililitrów, na nóżce lub bez niej. Szkło powinniśmy napełnić prawie do końca, tak ażeby do brzegu (do rąbka) zostało 3-5 milimetra. Wódki czyste podajemy w kieliszkach bez nóżki, zaś w kieliszkach z nóżką – najkorzystniej czyste, gatunkowe oraz smakowe. Co więcej, wódkę trzeba serwować zmrożoną. Jeżeli nie chcemy trzymać butelek w zamrażarce, można na kilka minut przed podaniem alkoholu włożyć do niej kieliszki. Interesujące propozycje odnajdziesz tu: kliknij.

Do win musujących i szampana używamy tzw. fletu, czyli smukłego kieliszka, jaki zwęża się ku górze. Trzeba trzymać go za nóżkę tak, aby ręką nie rozgrzać alkoholu. Pojemność szkła to 150-180 mililitrów. Trunek powinniśmy nalać do 3/4 wysokości szkła. Do czerwonych win niezbędne są nam duże kieliszki o miarze 150-250 mililitrów z krótką nóżką. Czasza kieliszka musi trochę zwężać się ku górze. Alkohol (karafka z grawerem) nalewamy do 3/4 wysokości. Do win białych stosujemy podobne kieliszki, jak do czerwonych, ale mniejsze. Czasza ma wielkość ok.100 mililitrów Napełnić trzeba nie więcej niż do połowy. Do Martini stosuje się charakterystyczne kieliszki, jakich czasza znacznie rozszerza się ku gorze. Więcej o temacie tutaj: czytaj.

kieliszki

Autor: Rosendahl
Źródło: www.smakprostoty.pl

A jak z innymi alkoholami? Do koniaków oraz brendy używamy kieliszki, jakie mają pękatą czaszę o wielkości 230 ml. Do kieliszka należy wlać jedynie 20-40 mililitrów, natomiast do whisky najbardziej dopasowane są szklanki o grubym dnie oraz pojemności 150 -220 ml. Do short drinków stosujemy kieliszki o krótkiej nóżce (lub bez niej) o pojemności 150 mililitrów. Napełnione muszą być tak, by do krawędzi kieliszka nie było większej ilości niż 5 ml.