Czym jest Dobra Praktyka Higieniczna oraz jak trzeba ją wdrożyć?

Dobra praktyka higieniczna, odmiennie ghp, to procedury oraz instrukcje, które dotyczą aspektów higienicznych. Jest to pilne narzędzie do utrzymania porządku oraz schludności i higieny w zakładzie. Zasady te znajdują się w zakładowych Księgach Higieny w firmach, jakie przylegają do sektora żywnościowego. Normy te zdołają różnić się od siebie, w zależności od tego, jak wielki jest dany zakład. W jednym zakładzie może być nawet kilka Ksiąg Higieny, w szczególności jeżeli mamy do czynienia z dość szerokim przedsiębiorstwem bądź firmą.

Niesłychanie istotne jest to, żeby Księga Higieny była przejrzysta, dzięki czemu bez trudu wolno dodawać następne zasady (www.aspatrust.com/nowe-zasady-rejestracji-w-krs-i-urzedach.html) czy też je usuwać. Nie ma także kłopotów z odszukaniem pojedynczych zasad, jakie mieszczą się w Księdze.

Szkolenie BHP

Autor: Campus Party Brasil
Źródło: http://www.flickr.com

Z pewnością w Księdze Higieny powinny znaleźć się zasady, które szczegółowo przedstawiają procedury realizowania poszczególnych zabiegów higienicznych w zakładzie. Między innymi są to: częstotliwość mycia powierzchni oraz pomieszczeń produkcyjnych czy też urządzeń, okres mycia bądź też częstotliwość szkoleń dla pracowników. Księga częstokroć jest podzielona na rozdziały, w pojedynczych rozdziałach znajduje się opis firmy bądź zakładu, higiena personelu, mycie, dezynfekcja, i także weryfikacja, specyfikacja środków i urządzeń i szkolenie ghp czy też kurs ISO – certyfikacja iso 27001 -. Pracownicy regularnie winni odbywać tego rodzaju szkolenia.

Poczytaj o higienie w miejscu pracy.

Każdy z tych rozdziałów musi być pieczołowicie napisany, muszą odnaleźć się tam najważniejsze wiadomości. To niezmiernie ważkie, aby w zakładzie przeważała dobra praktyka higieniczna, bowiem ma się tam styk z żywnością, która potem trafia na półki sklepowe. Nie można dopuścić do jakichkolwiek zaniedbań, które mogłyby sprawić, że dana żywność zostałaby zakażona przez wirusy albo bakterie. Trzeba także walczyć ze każdymi zaniedbaniami oraz podejmować odpowiednie kroki i działania zapobiegawcze albo likwidujące takie zaniedbania. Każdy pracownik zakładu ma obowiązek przestrzegania zasad, jakie znajdują się w Księdze Higieny.