Uprawianie zbóż nie jest prostym zadaniem, gdyż są one wrażliwe na wszelkie nieczystości, często także występują w nich przynoszące szkodę insekty. Właśnie z tego powodu zrodziła się metoda gazowania zboża.

Źródło: AWBUD Wyroby Betonowe

Źródło: http://prasa.gutpr.pl/AwbudStandard/stary_rynek01.jpg
Pełne zanieczyszczeń zboże może mieć osobliwy, zmieniony smak. Jest to również zagrożenie dla zdrowia trzody oraz ludzi. Dokładnie z tego powodu gazowanie zboża jest niezwykle ważne (najlepsze gazowanie zboża). Szkodniki, które wylęgają się w zbożach, zostawiają wiele groźnych zanieczyszczeń, typu kokony, ekskrementy czy nieżyjące osobniki. By zboże było urodziwe i bez zanieczyszczeń, wykorzystuje się dowolną z metod gazowania. Krótko mówiąc, gazowanie opiera się na korzystaniu z pestycydów, które posiadają formę gazu – w taki sposób precyzyjnie mogą dotrzeć do wszystkich szkodników i je eliminują. W naszym kraju wykorzystuje się przeważnie do tego celu dwutlenek węgla lub fluorek sulfurylu.

Źródło: http://www.flickr.com
Tak naprawdę, gazowanie zboża to bardzo efektywna metoda i pomimo wszystko bardzo sprawdzona. Choć wykorzystuje się pestycydy, plon nie ulega żadnym przemianom – jest dobre w smaku, jego kolor także prezentuje się standardowo. Dawki chemicznych środków wykorzystywane przy gazowaniu są duże dla owadów, jednakże dla człowieka to dawki śladowe, które nie mają wpływu na organizm. Zagazowane zboże znajduje się na wolnym powietrzu, więc nikt także nie ulegnie zatruciu.
Tego typu sposoby jak gazowanie plonów są niezwykle konieczne i przydatne rolnikom. Gazować trzeba nie tylko zboże, ale również silos, czyli pomieszczenie, w którym zboże po żniwach jest przechowywane. W taki sposób plony będą zupełnie bezpieczne oraz zdrowe – http://ratmar.com/nasza-oferta/gazowanie-fumigacja-zboza.