W dzisiejszych czasach prowadzenie firmy jest jednym z najtrudniejszych zadań które można na siebie wziąć. By sprostać zadaniu należy posiadać szczególne cechy charakteru. Pewną z w najwyższym stopniu pożądanych jest zdolność odpowiadania na modyfikującą się faktyczność oraz dostosowanie się do przemian. Jednakże aby reagować na przemiany konieczna jest wiedza jak najbardziej bieżąca. Naturalnie nikt nie jest w stanie samodzielnie znać się na wszystkim.

Źródło: http://www.flickr.com
W związku z tym powstały rozmaitego typu firmy szkoleniowe, które dostarczają nam potrzebnej oraz zawsze aktualnej informacji. Mogą one dotyczyć wielu dziedzin, zaczynając od zagadnień związanych z główną działalnością przedsiębiorstwa. Jak wiemy periodycznie pracobiorcom dobrze by było z jednej strony przypomnieć znane już informacje, natomiast z drugiej strony już posiadaną erudycję poszerzyć o nowe informacje. Jedne ze szkoleń są obligatoryjne, jak przykładowo instruktaże z przepisów BHP – pracobiorcy winni przechodzić je periodycznie co pięć lat (dla pracobiorców administracyjnych) natomiast co dwanaście miesięcy na stanowiskach o dużym zagrożeniu.
Sprawa gmatwa się jeszcze bardziej gdy konieczne jest wprowadzenie norm jakościowych. Przed wprowadzeniem zmian konieczne jest nie tylko wykonanie należytego instruktażu dla kadry kierowniczej, nieodzowne jest przeprowadzenie badania sytuacji procedur jakościowych stosowanych w firmie. Audytor ((link do wpisu)) ISO ma za zadanie

Źródło: http://www.flickr.com
zbadać sytuację w jednostce za pomocą obiektywnej ankiety komponującej się z kilku bądź paręnastu pytań. Odpowiedzieć na nie muszą pracownicy jednostki.
By jednak ankieta przyniosła celowe informacje konieczne będzie stworzenie przychylnej atmosfery, tak aby pracobiorcy nie bali się ujawnić czasami trudnej prawdy na temat wykorzystywanych reguł. Przykładowa sytuacja w jakiej nasze przedsiębiorstwo odwiedzi audytor ISO – zobaczysz tu – to moment wprowadzania normy GHP, czyli europejskich zaordynowań tyczących się higieny w czasie procesu produkcyjnego, szczególnie ważne jest to w przypadku produkowania żywności. Wprowadzenie zaordynowań GHP jest wstępem do wprowadzenia dużo bardziej skomplikowanej procedury zachowania jakości tyczącej się znacznie szerszych zagadnień aniżeli tylko higiena.