W dzisiejszych dniach dbałość o pożywienie jest dla ludzi szczególnie istotna. Wielokrotnie kupujemy tak zwane właściwe jedzenie, wszakże skąd wiemy, że ono takie w ogóle jest? Na szczęście pojawiają się pewne standardy oraz normy, jakich muszą przestrzegać Przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją oraz między innymi rozprowadzaniem żywności.
W niniejszym tekście opiszemy dwa fundamentalne określenia dotyczące takiego zagadnienia.

Źródło: http://www.flickr.com

Źródło: http://www.flickr.com
Haccp jest to abstrakt od anglojęzycznych wyrazów Book of Hazard Analisis and Critical Control Point, po tłumaczeniu: Księga Analizy Zagrożeń oraz Krytycznych Punktów Kontroli. Jest to całkowita dokumentacja sanitarna opracowana na regułach mechanizmu HACCP. W tym podstawowym dokumencie opisane są wszelakie zasady oraz założenia funkcjonowania tego systemu. Księga HACCP to także dokument czołowy, który opisuje ogólne założenia oraz zasięg stosowania HACCP oraz obowiązki oraz – odnośnik umiejętności osób odpowiadających za implementację, nadzór i postęp mechanizmu, którego dotyczy.
ISO 22000 to tzw.
Nie czekaj – jeśli masz ochotę przeglądnąć dalsze wpisy (https://autopartner.elk.pl/serwis-klimatyzacji-tir/) na ten niezwykle zajmujący temat, to kliknij w link poniżej i przejdź do nowego wpisu.
sterowanie Bezpieczeństwem Pożywienia. Dyplom ISO 22000 jest międzynarodową normą określającą wymogi wobec układów zarządzania bezpieczeństwem żywności. Norma ISO 22000 obejmuje wszelakie instytucje, które biorą współudział w łańcuchu realizacji pokarmów, od rolnika, który para się produkowaniem składników aż po talerz, na jakim w końcu ma się znaleźć jedzona poprzez nas pożywienie.
ISO 22000 to więc jednocześnie interaktywne porozumiewanie się, jednorodny System Zarządzania, środki kontroli istnienia zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności i niezmienne ciągłe ulepszanie oraz aktualizowanie mechanizmu HACCP.